Wednesday, February 23, 2011

Keratan Akhbar - Standard tak mantap

Oleh Idris Musa
idris@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) mendapati pelbagai kerenah masih berlanjutan tanpa penyelesaian di Mahkamah Syariah, malah turut membabitkan unsur pilih kasih terhadap pihak peguam.

Timbalan Presidennya, Musa Awang, berkata pihaknya memang sedia maklum mengenai beberapa masalah yang dibiarkan terus berlaku dan dihadapi peguam apabila berurusan di Mahkamah Syariah.

Menurutnya, masalah berkenaan walaupun dilihat sesetengah pihak tidak begitu serius, ia sedikit sebanyak memberi kesan kerana merumitkan urusan peguam dalam proses mendapatkan keadilan kepada anak guam.
“Berlaku pilih kasih antara kes yang tidak diwakili peguam dengan kes yang diwakili peguam, sebagai contoh permohonan ex-parte.

“Permohonan itu mudah saja diluluskan oleh hakim jika difailkan sendiri pihak terbabit walaupun hanya membuat tiga perenggan afidavit dan tidak dikemukakan salinan dokumen sokongan yang kuat. “Tetapi apabila kes difailkan peguam, bermacam-macam dokumen diminta, dirumitkan dan kadang-kadang kes tidak diluluskan,” katanya. Beliau berkata, standard bukti dan tafsiran hakim juga berbeza mengenai undang-undang dan prosedur, yang secara tidak langsung menimbulkan kekeliruan kepada pihak peguam. “Di hadapan hakim ini tafsirannya lain manakala lain pula di hadapan hakim yang berbeza,” katanya.

Musa berkata, ketika ini juga masih wujud perbezaan pada peruntukan dan ketidakseragaman undang-undang di antara negeri, walaupun ada usaha menyeragamkannya dilakukan sebelum ini. “Contohnya di Selangor sudah menerima pakai Undang-Undang Keluarga Islam Tahun 2003 (terbaru), namun Wilayah Persekutuan masih memakai Undang-Undang Keluarga Islam tahun 1984 yang lapuk dan ketinggalan zaman.
“Bilangan hakim syarie juga masih kurang. Sebagai contoh di Mahkamah Syariah Selangor hanya ada dua orang Hakim Mahkamah Tinggi untuk menghakimi kes bagi seluruh daerah di negeri itu.

“Wilayah Persekutuan hanya tiga orang Hakim Mahkamah Tinggi untuk keseluruhan kawasan di wilayah,” katanya.
Menurutnya, masalah yang belum selesai itu belum mengambil kira faktor sampingan seperti kekurangan kakitangan dan kemudahan di mahkamah yang sepatutnya dipertingkatkan untuk keselesaan semua pihak.

Keratan Akhbar - Siapa pun tak terlepas

KUALA LUMPUR: Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) kesal apabila pegawai kehakiman syariah turut terpalit dengan kes bersekedudukan sedangkan ia tidak wajar berlaku.

Timbalan Presidennya, Musa Awang, berkata pihaknya memandang serius isu itu kerana seseorang hakim syarie sepatutnya menjaga etika dan tatatertib selaras dengan pandangan tinggi masyarakat. Namun, katanya, tangkapan yang dibuat oleh penguat kuasa jabatan agama menunjukkan pihak terbabit tidak memilih bulu dan orang tertentu sekali gus membuktikan penguatkuasaan dilakukan secara adil dan saksama. “Hakim juga tidak akan terlepas daripada sebarang tindakan jika melakukan kesalahan. Jika perkara berkenaan betul berlaku, ia perlu didakwa di mahkamah dan menghadapi pengadilan sewajarnya. “Tetapi perkara ini biarlah diselesaikan mengikut proses undang-undang dan bukan disensasikan supaya ia tak disalah erti masyarakat awam.

“Ini juga bagi mengelakkan masyarakat memandang rendah pada institusi agama. Seorang yang melakukan sesuatu kesalahan tak bermakna semua yang melakukannya juga.
“Dalam kes ini, PGSM berpegang kepada prinsip Al-ashlu baraatulzimmah iaitu seseorang tidak bersalah sehingga dibuktikan dia bersalah,” katanya, mengulas kes hakim syarie dicekup khalwat yang disiarkan Harian Metro, semalam. Laporan itu menyebut, seorang hakim Mahkamah Tinggi Syariah ditahan pengkuatkuasa Jabatan Agama Islam Pulau Pinang kerana disyaki bersekedudukan dengan seorang wanita di sebuah kuarters awam di Georgetown, Ahad lalu. Dia yang berusia 40-an ditangkap ketika bersama pasangannya kira-kira jam 2 pagi, ketika isteri dan anaknya tiada di rumah.

Bagaimanapun, kes berkenaan difahamkan masih di peringkat siasatan dan belum didakwa, sebaliknya dia dibebaskan dengan jaminan penguat kuasa agama terbabit.

Musa berkata, mana-mana kes kesalahan syariah tidak perlu disembunyi dan ditutup, sebaliknya dibicarakan secara adil walaupun ia membabitkan seorang yang berjawatan.
“Cuma bagi mereka yang bergelar hakim, lebih-lebih lagi hakim syarie, malah peguam syarie juga seharusnya memelihara etika profesionalisme masing-masing dan jangan sampai menjatuhkan imej.

“Apabila menjadi hakim syarie harapan dan pandangan masyarakat lebih tinggi, jadi kenalah dijaga sebaik mungkin.
“Namun, sekiranya melakukan kesalahan, baik hakim syarie mahupun peguam syarie sendiri, bentuk tindakan undang-undang sama juga seperti orang lain, tidak boleh lari,” katanya.

musa awang: Pindaan enakmen selaras peruntukan Perlembagaan

musa awang: Pindaan enakmen selaras peruntukan Perlembagaan : Perbincangan, penelitian semula perlu dilaksana elak isu terus berpanjangan ...