Tuesday, January 1, 2013

Isteri bukan tempat suami lepas kemarahan

Peguam Syarie Menulis
Berita Harian, 02 Januari 2013

Oleh Musa Awang

Tirai 2012 ditutup dengan suatu kejadian yang menyayat hati berlaku di Kedah beberapa hari lalu. Seorang suri rumah berusia 17 tahun ditemui mati dipercayai dibunuh suami yang baru dikahwini enam bulan lalu.

Kejadian dipercayai akibat rasa cemburu suami mangsa yang mengesyaki isterinya menjalin hubungan dengan lelaki lain. Ini bukan kejadian pertama tahun ini kerana Julai lalu, seorang eksekutif pentadbiran sebuah stesen televisyen disyaki dibunuh suaminya.

Apabila melafazkan ijab kabul menikahi isteri, ramai suami menganggap isteri menjadi hak miliknya dan dia mempunyai hak atau kuasa penuh terhadap isteri. Disebabkan anggapan salah inilah, suami sering bertindak sesuka hati terhadap isteri hingga sanggup memukul, mencederakan dan membunuh.

Hakikatnya, isteri adalah amanah Allah yang dipertanggungjawabkan kepada suami. Apabila suami melafazkan ‘aku terima nikahnya’, bererti suami telah membuat suatu perjanjian syarie yang kuat untuk menerima amanah serta tanggungjawab dipindahkan dari datuk, bapa atau adik beradik lelaki isteri kepada suami.

Sabda Rasulullah SAW: “Takutlah kepada Allah mengenai wanita (isterimu). Sebab dia engkau ambil (kahwin) dengan amanah daripada Allah.” (Riwayat Muslim)

Antara ucapan Rasulullah SAW di Padang Arafah ketika menunaikan haji terakhir pada 10 hijrah, Baginda meninggalkan pesanan kepada suami: “Ingatlah bahawa kaum hawa itu adalah kejadian Allah yang bersifat lemah dan berada di sampingmu. Mereka tidak sekuat tenagamu. Kamu mengambil mereka untuk bersamamu sebagai suatu amanah daripada Tuhan dan mereka halal bagimu dengan kalimah Allah. Oleh yang demikian, takutlah kepada Allah dalam segala urusan yang berkaitan wanita. Terimalah wasiat ini untuk bergaul dengan baik bersama mereka.”

Amanah adalah satu taklif (tanggungjawab) bukannya tasyrif (kemuliaan).  Menurut Imam al-Ghazali, amanah ialah suatu yang paling berat untuk dilaksanakan dan amanah ini akan dipersoalkan oleh Allah SWT di akhirat kelak.

Realitinya, di luar sana banyak berlaku kes membabitkan keganasan rumah tangga terutama kes suami memukul isteri hingga mendatangkan kecederaan serius.

Berdasarkan statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM), yang dilaporkan Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Heng Seai Kei pada April lalu, sebanyak 18,124 kes keganasan rumah tangga dilaporkan daripada 2007 sehingga 2011. Sebanyak 3,756 kes pada 2007, 3,769 kes (2008), 3,643 (2009), 3,173 (2010) dan 3,277 (2011).

Walaupun statistik menunjukkan aliran mendatar, perkara ini tetap perlu dipandang serius. Laporan menunjukkan majoriti kes keganasan rumah tangga (54 peratus) berlaku ketika awal perkahwinan berpunca daripada perselisihan faham antara suami isteri. Faktor lain ialah kewangan, di bawah pengaruh alkohol, cemburu dan masalah anak.

Statistik juga menunjukkan kebanyakan mangsa keganasan rumah tangga adalah wanita berusia lingkungan 26 hingga 35 tahun iaitu 35 peratus daripada jumlah kes keseluruhan. Manakala pelaku pula kebanyakan berusia 26 hingga 35 tahun.

Tinjauan di Mahkamah Syariah pula mendapati penderaan fizikal dan mental oleh suami adalah antara faktor semakin ramai wanita Islam menuntut cerai secara fasakh, kerana tidak mampu lagi bertahan dengan sikap suami mereka.
Bentuk penderaan dan penganiayaan yang dialami termasuk suami memukul, mencederakan, mengabaikan nafkah batin, mencerca, maki hamun, berkata-kata nista, panggilan kesat dan menghina isteri serta ahli keluarganya.

Antara tempoh dari 2008 sehingga 2010, bilangan yang menuntut fasakh mencecah sehingga 14,419 kes, dengan bilangan mendaftar pada 2010 meningkat 36 peratus berbanding dua tahun sebelum itu.

Alasan penganiayaan oleh suami adalah alasan kedua terbesar selepas masalah nafkah yang diadukan oleh isteri dalam tuntutan fasakh untuk membubarkan perkahwinan.

Namun, ramai juga wanita Melayu yang masih mengambil sikap bersabar dan tetap mempertahankan rumah tangga walaupun kes penderaan serta penganiayaan oleh suami berlarutan untuk tempoh yang lama.

Sebabnya, masih sayang, memberi peluang kepada suami untuk berubah, memikirkan masa depan anak, menjaga air muka keluarga dan lain-lain.

Tidak dinafikan, mungkin ada sikap derhaka atau nusyuz isteri yang perlu diperbetulkan suami. Namun dalam menangani masalah isteri derhaka, Islam telah menggariskan panduan yang jelas dalam al-Quran.

Tindakan yang perlu dilakukan suami ialah bersabar, memberi nasihat, memisahkan tempat tidur dan memukul, tetapi ada caranya serta tidak mencederakan.

Rasulullah SAW tidak pernah memukul isteri Baginda walaupun dengan pukulan kecil, malah Baginda mengingatkan suami dengan sabda: “Janganlah salah seorang dari kamu dengan sengaja memukul isterinya seperti memukul hamba kerana pada akhirnya kamu akan menidurinya juga.” (Riwayat Ahmad)
Jika tidak berjaya, krisis itu dirujuk kepada hakam untuk mencari penyelesaian. Jika ini juga tidak berhasil pilihan terakhir suami, jika dia mahu, ialah menceraikan isterinya dengan talak satu.

Sebelum menasihati isteri, suami sepatutnya terlebih dulu melakukan muhasabah, mencari di mana kelemahan dan kesalahan diri. Inilah yang adil bagi isteri dan bijak bagi seorang lelaki yang diberikan kekuatan akal serta fizikal oleh Allah.

Suami yang benar-benar menjaga amanah dipertanggungjawabkan kepadanya akan memperlakukan isterinya dengan sifat terpuji serta sabar. Isteri adalah amanah yang perlu dibentuk, dijagai, dipupuk dan dikasihi.

musa awang: Pindaan enakmen selaras peruntukan Perlembagaan

musa awang: Pindaan enakmen selaras peruntukan Perlembagaan : Perbincangan, penelitian semula perlu dilaksana elak isu terus berpanjangan ...