Sunday, August 21, 2011

Peguam Syarie minta JAIS hati-hati

Malaysiakini

Selepas serbuah ke sebuah gereja di Petaling Jaya minggu lalu, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) diminta berhati-hati menangani isu penyebaran agama Kristian terhadap orang Islam.

Timbalan Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) Musa Awang (kiri) berkata, jika tidak berhati-hari, ia berpotensi menjadi “isu lain”.

“Kita kena waspada dengan dakyah pihak (agama) lain,” ketika ditanya tentang nasihat NGO itu kepada JAIS dalam keadaan isu itu semakin panas.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Musa berpendapat kes itu amat bergantung kepada 12 orang saksi beragama Islam yang diminta membantu siasatan tetapi dilaporkan gagal hadir ke sesi itu.

“Sekarang JAIS kena pastikan 12 orang ini dapat hadir ke mahkamah. Silapnya dulu tak tangkap terus (ketika pemeriksaan), tetapi dilepas,” katanya.

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) semalam dilaporkan akan mengeluarkan waran tangkap ke atas 12 individu yang hadir dalam majlis di Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) kerana tidak seorang pun yang hadir.

Ditanya tentang tanggapan sesetengah pihak yang meragui asas serbuan JAIS kerana belum mendedahkan sebarang bukti, Musa tidak bersetuju jabatan itu melayan permintaan sebegitu.

“Ia pasti akan mengganggu proses siasatan,” katanya.
Berhubung tiadannya siasatan terhadap gereja itu, Musa menjelaskan bahawa JAIS tidak mempunyai kuasa menyiasat individu bukan Islam sebaliknya ia tertakluk kepada kuasa polis.

Perbaiki Sistem Agihan JKM, Baitulmal

9th, Ogos 2011
Oleh SUSAN ALBERT KASSIM

PETALING JAYA: Jabatan Kemajuan Masyarakat (JKM) dan Baitulmal perlu mengkaji semula dan memperbaiki kaedah pengagihan dana kebajikan kepada mereka yang layak menerima bagi mengelakkan masyarakat Islam tercicir sehingga menyebabkan golongan ini mendapat bantuan daripada gereja.

Timbalan Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) Musa Awang berkata, dakwaan bahawa ada segelintir masyarakat sukar mendapat sumbangan dari JKM dan Baitulmal menunjukkan terdapat kelemahan dalam sistem sedia ada yang diguna pakai sekarang.
“Cadangan penambahbaikan ini perlu dilihat dari aspek positif. Pihak Baitulmal perlu lebih agresif dan turun padang, mencari punca dan masalah kenapa masalah tersebut timbul,” katanya dalam satu kenyataan media pada Selasa.

Menurut beliau, dana yang dipegang oleh Baitulmal merupakan amanah daripada seluruh umat Islam yang mengeluarkan zakat.

“Pendedahan media tentang isu ini boleh menyebabkan kebolehpercayaan umat Islam terhadap institusi itu terjejas dan ditakuti pihak yang mengeluarkan zakat akan membelakangi Baitulmal,” katanya.

Mengulas mengenai isu berhubung dakwaan pujukan dari gereja terhadap umat Islam untuk menerima bantuan, PGSM menurut beliau menganggap ia sebagai satu usaha dakyah dan dakwah terancam yang perlu ditangani segera.

Katanya, antara usaha yang boleh dilakukan adalah dengan menguatkuasakan Enakmen Kawalan Pengembangan Agama Bukan Islam di Kalangan Orang Islam.

Sehubungan itu, Musa berkata, PGSM tetap menyokong tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang menguatkuasakan undang-undang Syariah seperti yang termaktub dalam Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 dan Enakmen Prosedur Jenayah Syariah Selangor 2003.

musa awang: Pindaan enakmen selaras peruntukan Perlembagaan

musa awang: Pindaan enakmen selaras peruntukan Perlembagaan : Perbincangan, penelitian semula perlu dilaksana elak isu terus berpanjangan ...