Monday, May 21, 2018

Perhalusi pelaksanaan supaya tak dorong pasangan nikah di luar negara


Harian Metro
12 Mar 2018


MUSA Kita khuatir ia mendorong pasangan bernikah tanpa kebenaran pihak berkuasa agama”

Alor Setar: Persatuan Peguam Syarie Malaysia menyambut baik inisiatif Jabatan Agama Islam Kedah (JAIK) menjalankan program pemutihan pasangan yang berkahwin di Thailand berikutan kedudukan Kedah yang bersempadan dengan negara berkenaan.

Presidennya Musa Awang berkata, inisiatif terbabit mampu membela anak dilahirkan pasangan berkahwin di luar negara khususnya Thailand yang sebelum ini tidak didaftarkan akibat kegagalan ibu bapa melaporkan perkahwinan mereka di sini.

Beliau berkata, inisiatif itu harus benar-benar diperhalusi pelaksanaannya supaya ia tidak menjadi pendorong pasangan tempatan untuk bernikah di luar negara tanpa kebenaran pihak berkuasa agama.

“Ia inisiatif yang baik kerana kedudukan Kedah menjadi faktor negeri ini paling ramai pasangan berkahwin di Thailand.

“Ia memberi pembelaan kepada wanita dan anak hasil perkahwinan di luar negara yang belum didaftarkan kerana memberi kesan daripada segi pendaftaran, kesahtarafan anak dan persekolahan,” katanya ketika mengulas program pemutihan pasangan dari Kedah yang berkahwin di Thailand bermula bulan ini.

Sebelum ini, langkah sama dilaksanakan Jabatan Agama Islam Negeri Selangor dan Pahang.

Ditanya sama ada inisiatif itu perlu diperluaskan ke seluruh negara, beliau berkata, ia perlu dinilai daripada aspek kewajaran statistik pasangan berkahwin di luar negara di negeri lain.

“Kita khuatir jika urusan ini dipermudahkan, ia menjadi dorongan kepada pasangan untuk bernikah tanpa kebenaran pihak berkuasa agama atau pernikahan yang berlawanan undang-undang.

“Sedangkan undang-undang itu (kebenaran berkahwin/berpoligami) digubal untuk menjaga kebajikan masyarakat Islam, ” katanya.

Pada masa sama, Musa melihat faktor kewangan bukanlah penyebab utama kegagalan pasangan mendaftarkan perkahwinan di negara ini, tetapi sikap ambil mudah selain tunggu dan lihat.

Beliau berkata, ia turut disebabkan mereka tidak mahu perkahwinan diketahui isteri atau keluarga selain khuatir dikenakan tindakan undang-undang kerana bernikah tanpa kebenaran.

“Saya tidak nampak kegagalan mereka mendaftar disebabkan masalah kewangan atau proses leceh kerana mereka boleh bernikah di Thailand dengan perbelanjaan hampir RM2,000 sedangkan proses mendaftarkan pernikahan tidak menelan kos sebanyak itu,” katanya.

“Proses mendaftarkan pernikahan bukanlah proses yang susah atau payah kerana mereka hanya perlu melaporkan ke jabatan Agama Islam saja dan panduan akan diberikan.

“Mereka boleh mendapatkan nasihat daripada 3,000 peguam syarie di seluruh negara,” katanya.

Tetamu pun boleh didakwa

Harian Metro
2 Mar 2018

Kuala Lumpur: Bukan saja pelakon dan pengacara popular, Neelofa boleh didakwa mengikut Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan 1997), malah mereka yang berada di dalam majlis pelancaran tudung itu juga berdepan dengan tindakan sama.

Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) Musa Awang berkata, Neelofa dan mereka yang terbabit di dalam majlis itu boleh didakwa mengikut Seksyen 7, akta berkenaan.

“Dia (Neelofa) dan mereka yang lain boleh didakwa kerana menyebabkan agama Islam dipandang hina. Bukan saja Neelofa, tetapi mereka yang terbabit di dalam majlis itu kerana menampakkan seolah-olah agama Islam dipandang hina apabila melancarkan simbol kepada penganut agama Islam (bertudung) dengan acara tarian dan berdansa dalam keadaan bertudung.

“Perkara yang baik dan kewajipan dalam agama, tetapi dibawa masuk ke tempat yang berunsur maksiat,” katanya yang mengulas berhubung kontroversi majlis pelancaran koleksi Naelofar Hijab, Be Lofa yang berlangsung di pusat hiburan di Kuala Lumpur, Isnin lalu.

Bagaimanapun, Musa berkata, Seksyen 7 (a) meletakkan beban pembuktian yang kuat kepada pihak pendakwaan kerana peruntukan itu terlalu subjektif, dan ia perlu dibuktikan sejauh mana perlakuan Neelofa atau penganjur itu dikatakan sebagai menghina agama Islam.

COVID-19: Rayu kerajaan bantu 3,500 peguam syarie terjejas

Oleh Mohd Nasaruddin Parzi bhnews@bh.com.my KUALA LUMPUR: Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) memohon pihak berwajib membantu...