Tuesday, December 18, 2018

KEDAULATAN ISLAM TERJAMIN


Harian Metro

8 Dec 2018

Musa Awang

Tamadun dan perundangan Islam di Tanah Melayu, khususnya di Negeri Terengganu bukan baharu wujud. Sejarah membuktikan sehingga 1511M, seluruh kawasan Semenanjung Tanah Melayu termasuk Patani, Kelantan, Kedah dan Terengganu menjadi taklukan Kesultanan Melayu Melaka.

Sehingga saat Sultan Zainal Abidin Shah ditabalkan sebagai Sultan Terengganu pada 1708, sistem politik awal kerajaan Sultan Zainal Abidin Shah telah dipengaruhi Kesultanan Melayu Melaka dengan meneruskan pelaksanaan undang-undang Islam dan menerima Hukum Kanun Melaka dalam pemerintahan baginda.

Penemuan Batu Bersurat bertarikh 4 Rejab 702H (bersamaan 22 Februari 1303M) di tebing Sungai Tersat, Kuala Berang, Terengganu pada 1887M menandakan Islam sudah bertapak di Terengganu sekurang-kurangnya 50 tahun sebelum tarikh batu bersurat itu ditulis.

Selain itu, Sultan Zainal Abidin memberikan kedudukan penting kepada ulama dalam pemerintahan baginda. Antaranya seperti Tok Ku Pulau Manis Sheik Abdul Malik bin Syed Abdullah, Che Buang dan Qadi Wan Imam Mahmud membuktikan ajaran Islam menjadi pegangan hidup dan dasar politik sejak awal penubuhan Kerajaan Melayu Terengganu.

Kapten Guillance Labe yang berada di Terengganu pada 1769M semasa pemerintahan Sultan Mansor 1 (1733M-1794M) mencatatkan bahawa seorang anak muda Melayu dihukum mati atas kesalahan merompak dan membunuh. Hukuman ke atas penjenayah itu dihebahkan sebagai pengajaran kepada rakyat dan hukuman seumpama itu dilaksanakan tanpa mengira bangsa orang itu Melayu atau Eropah.

Clifford semasa berada di Terengganu pada 1895M mencatatkan bahawa Sultan Zainal Abidin II mengharamkan berjudi, berlaga ayam dan semua permainan yang dianggap berdosa oleh ajaran Islam. Malah baginda sendiri menunjukkan contoh teladan baik kepada rakyat seperti diamalkan oleh sultan terdahulu. Clifford juga menjelaskan, Kerajaan Melayu Terengganu mengamalkan prinsip raja berperlembagaan iaitu dengan merujuk al-Quran, al-Hadis, qiyas dan ijma ulama sebagai asas pelaksanaan undang-undang. Selain itu, Sultan Zainal Abidin III sendiri seorang raja alim dalam ilmu agama dan berguru dengan Haji Wan Muhammad bin Haji Wan Abdullah dan Tok Ku Paloh.

Satu bukti nyata Kerajaan Melayu Terengganu sebuah pemerintahan beraja berperlembagaan bertunjangkan prinsip syariah ialah penggubalan ‘Itqanul Muluk Bi Ta’adi al-Suluk’ (Kesungguhan Raja Menyempurnakan Perjalanan Pemerintahan Yang Adil) atau dikenali juga Undang-Undang Bagi Diri Kerajaan Terengganu. Itqanul Muluk dimasyhurkan pada 11 Zulkaedah 1329H (bersamaan 2 November 1911M) sebagai sebuah perlembagaan Kerajaan Melayu Terengganu.

Kewujudan perlembagaan bertulis dalam bentuk moden seperti Itqanul Muluk itu mengukuhkan posisi Islam sebagai undang-undang watan bagi Kerajaan Melayu Terengganu.

Fasal 51 Itqanul Muluk menegaskan seperti berikut: “Sesungguhnya telah disifatkan dan disebutkan dan ditetapkan selama-lamanya Kerajaan Terengganu ini kerajaan Islamiyyah Malayuwiyyah ialah dikatakan ugama negeri dan kerajaan maka tiadalah boleh sekali-kali sebarang ugama lain dijadi atau disebut ugama negeri sekalipun banyak segala bangsa dan ugama diamankan dan dibenarkan masuk diam di dalam negeri dan jajahan Terengganu.”

Fasal 2 Itqanul Muluk menyatakan: “Maka hendaklah raja yang memerintah kerajaan Terengganu selama-lamanya adalah dia beragama Islam dan daripada bangsa Melayu dan darah daging keturunan sultan-sultan yang memerintah kerajaan Terengganu dan laki-laki sebagaimana tertib dan syarat-syarat yang tersebut…”

Perjanjian yang dibuat British dengan Kerajaan Melayu Terengganu seawal 1902, melalui draf perjanjian 1902 yang disediakan oleh Lord Lansdowne bersama Pesuruhjaya Khas Siam di England bernama Phya Sri Sahadeb sehingga ia ditandatangani oleh Sultan Zainal Abidin III pada 22 April 1910 (Perjanjian Terengganu 1910) adalah suatu pengiktirafan sebuah kuasa besar dunia pada masa itu terhadap Kerajaan Melayu Terengganu. Ia juga suatu pengiktirafan ke atas Sultan Zainal Abidin III sebagai pemilik dan pentadbir Kerajaan Melayu Terengganu serta segala jajahan takluknya sebagai sebuah Kerajaan Melayu Islam yang bebas merdeka.

Secara tersiratnya, Perjanjian Terengganu 1910 sebenarnya menunjukkan kebijaksanaan Sultan Zainal Abidin III dan pembesar baginda dalam mengekploitasi ancaman Siam dan British untuk mempertahankan kedaulatan Terengganu. Kerajaan Melayu Terengganu bukan sahaja diiktiraf antarabangsa sebagai kerajaan merdeka dan berdaulat tetapi berjaya dilindungi daripada ancaman kerajaan Siam sejak sekian lama.

Dengan termeterainya Perjanjian 1910, akhirnya Itqanul Muluk dimasyhurkan pada 2 November 1911. Pada 24 Mei 1919, perjanjian kedua antara Kerajaan Melayu Terengganu dengan kerajaan British dimeterai (Perjanjian Terengganu 1919) di Singapura ditandatangani Sultan Muhammad II Ibni Almarhum Sultan Zainal Abidin III (1918–1920).

Fasal 2 Perjanjian Terengganu 1919 menyatakan: “Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu akan menerima seorang pegawai British yang dinamakan penasihat British yang akan mendiami dalam Negeri Terengganu dan menyediakan sebuah rumah yang munasabah bagi kediamannya dan segala nasihatnya mestilah diminta dan dituruti di dalam serba perkara dan masalah yang mengenai pemerintahan negeri dengan tidak menyentuh perkara agama Islam.

Walaupun Terengganu menerima seorang penasihat British, hakikatnya doktrin nasihat itu masih tertakluk kepada Perjanjian Terengganu 1919 dan Itqanul Muluk yang menjunjung dan menjamin kedaulatan Sultan Terengganu.

Perjanjian Terengganu 1919 adalah pindaan ke atas Perjanjian Terengganu 1910 yang berkisar atas subjek yang sama iaitu doktrin nasihat. Perjanjian Terengganu 1919 langsung tidak mengubah peruntukan Itqanul Muluk. Ketinggian Itqanul Muluk mengatasi Perjanjian Terengganu 1919. Sultan Terengganu tidak mesti tertakluk kepada nasihat British sekiranya sesuatu perkara itu menyentuh agama Islam. Perjanjian itu hanya menyentuh pengurusan pentadbiran kerajaan dan tidak menyentuk kedaulatan raja dan Kerajaan Melayu Terengganu. Pada masa sama, sekiranya kerajaan British gagal melindungi Kerajaan Melayu Terengganu daripada serangan kuasa asing, kerajaan British boleh dikatakan mungkir perjanjian berkenaan.

Tiada mana-mana peruntukan dalam Perjanjian Terengganu 1919 membenarkan penasihat British mengambil alih kedudukan Sultan Terengganu dalam struktur politik. Penasihat British tidak diberikan kuasa mengabsahkan kelulusan ordinan atau enakmen negeri, malah penguatkuasaan kuasa eksekutif masih dibuat atas nama Sultan Terengganu. Di samping nasihat British, pemerintahan Sultan Terengganu masih dibantu Jemaah Menteri dan Majlis Mesyuarat Kerajaan.

Persepsi dan momokan kedatangan British ke Tanah Melayu menghapuskan kedaulatan Islam dan ketuanan Kerajaan Melayu Islam seharusnya diperbetulkan. Kedaulatan Islam dan Raja-Raja Melayu masih berdiri utuh dan tegak dalam melaksanakan undang-undang syariah di negara ini.

- Penulis Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM)
Wajibkan sesi kaunseling sebelum mohon cerai

Wartawan Sinar Harian

15 November 2018

KUALA LUMPUR - Kerajaan perlu mengekang dan mengawal masalah perceraian melibatkan perkahwinan bawah lima tahun yang disebabkan alasan remeh.

Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM), Musa Awang berkata, keadaan tersebut memerlukan pencegahan holistik agar perceraian disebabkan alasan-alasan remeh tidak berterusan dan menjejaskan institusi kekeluargaan.

Katanya, PGSM mencadangkan agar sesi kaunseling diwajibkan kepada setiap pasangan yang hendak memfailkan permohonan perceraian di mahkamah syariah.

“Pasangan yang hendak memohon perceraian hendaklah melampirkan laporan kaunseling atau surat pengesahan bahawa mereka telah melalui proses kaunseling, sebelum dibenarkan memfailkan tuntutan perceraian di mahkamah syariah.

“Sekiranya semasa dalam prosiding perceraian tiada bukti ditunjukkan bahawa mereka telah menghadiri sesi kaunseling, maka hakim hendaklah mengarahkan mereka menghadiri sesi kaunseling terlebih dahulu sebelum kes mereka didengar semula,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menurut beliau, sesi kaunseling tidak perlu dihadkan di Jabatan Agama Islam Negeri sahaja, tetapi terbuka juga kepada kaunselor-kaunselor bertauliah yang berdaftar dengan Lembaga Kaunselor Malaysia (LKM).

“Jabatan agama Islam negeri juga perlulah mengambil usaha mempertingkatkan tahap akademik, kualiti dan kepakaran pegawai-pegawai kaunseling di jabatan, dari semasa ke semasa,” katanya.

Musa berkata, masalah ini perlu dikekang walaupun PGSM mengalu-alukan usaha mahkamah yariah untuk memudahkan dan mempercepatkan proses perceraian.

“Jika tidak, saban tahun kita akan mendengar laporan statistik perceraian yang meningkat atas alasan-alasan remeh yang boleh membuat orang bukan Islam tersenyum sinis kepada orang Islam,” katanya.

Pindaan 2 akta diharap tidak tutup keharusan kahwin bawah umur, kata peguam

Khairil Ashraf - November 17, 2018 8:54

Presiden Persatuan Peguam Syarie, Musa Awang bersetuju cadangan pindaan undang-undang dapat mengurangkan perkahwinan bawah umur, terutama dalam kalangan orang Islam.
PETALING JAYA: Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) mengharapkan agar pindaan terhadap 2 akta yang dicadangkan oleh kerajaan tahun depan tidak akan mengharamkan atau menutup terus keharusan untuk berkahwin di bawah umur.

Presiden PGSM Musa Awang berkata, ini kerana perkahwinan bawah umur masih boleh dibenarkan dalam keadaan khas.

“Dengan mengambil kira aspek latar belakang, pendidikan, sosio-ekonomi, keupayaan fizikal, mental, psikologi, pertimbangan hakim dan pemantauan oleh ibu bapa, perkahwinan bawah umur boleh dibenarkan,” katanya kepada FMT.

Beliau berkata demikian ketika mengulas cadangan kerajaan untuk meminda 2 akta pada tahun depan dalam usaha mengetatkan syarat kelayakan bagi perkahwinan bawah umur.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail berkata, 2 akta yang yang akan dipinda ialah Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976 dan Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan) 1984.

Mengulas lanjut, Musa bersetuju cadangan pindaan itu sekurang-kurangnya dapat mengurangkan perkahwinan bawah umur terutama dalam kalangan orang Islam.

Dalam pada itu, peguam syarie, Nizam Bashir pula berpendapat pindaan kepada 2 akta itu adalah suatu langkah permulaan di peringkat kerajaan pusat dan perlu diikuti oleh pindaan serupa di negeri.

“Langkah-langkah juga perlu diambil di negeri lain dengan membuat pindaan ke atas enakmen keluarga masing-masing, agar langkah kerajaan pusat turut dudukung oleh kerajaan negeri.

“Dalam masa yang sama, kerajaan pusat dan negeri juga perlu meneliti sama ada aspek bantuan kebajikan perlu disemak semula memandangkan antara punca perkahwinan bawah umur adalah kemiskinan keluarga terbabit,” katanya.

Peguam syarie, Datuk Akberdin Abdul Kader berkata, kewujudan usia perkahwinan minimum mandatori dengan jelas menunjukkan tidak akan ada lagi kuasa budi bicara diberikan kepada mahkamah.

Katanya, ketiadaan kuasa budi bicara mahkamah akan mendorong pasangan bawah umur untuk “lari” ke negara lain yang mempunyai kelonggaran untuk bernikah dan kemudiannya mendaftarkan perkahwinan mereka di negara ini, sekali gus menggagalkan usaha untuk menghalang perkahwinan bawah umur.

Beliau berkata, kuasa budi bicara mahkamah perlu dikekalkan bagi menangani keadaan khas yang dikemukakan kepadanya dalam isu perkahwinan bawah umur.

“Tanpa kuasa budi bicara mahkamah, matlamat akhir penetapan usia minimum perkahwinan mandatori mungkin tidak tercapai. Adakalanya, kewujudan budi bicara hakim syarie ada kebaikannya atas asas ‘case to case’, lebih-lebih lagi bilangan kes sebegini adalah kecil,” katanya.

Ketika menjawab pertanyaan wakil Rembau, Khairy Jamaluddin di Dewan Rakyat minggu lepas, Wan Azizah, yang juga menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat berkata, dalam usaha menaikkan umur minimum perkahwinan, kementerian sudah membentangkan hasrat itu dalam mesyuarat pre-council Majlis Raja-Raja dan mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri (MBKM) pada 16 Oktober lepas.

“Mesyuarat MBKM secara spesifik memutuskan secara konsensus supaya umur perkahwinan dinaikkan kepada 18 tahun untuk lelaki dan wanita,” katanya, dan menambah, kementerian berharap kerajaan negeri berjalan seiring dengan kerajaan persekutuan dalam usaha menangani perkahwinan bawah umur di negeri masing-masing.

Di bawah Enakmen Keluarga Islam yang dikuatkuasakan di semua negeri, usia minimum bagi lelaki untuk berkahwin adalah 18 tahun, manakala bagi perempuan 16 tahun.

Sekiranya mereka di bawah umur, perkahwinan hanya dibenarkan jika ada kebenaran Mahkamah Syariah dan persetujuan ibu bapa.

Mahkamah Syariah diberi kuasa untuk membenar atau menghalang sesuatu permohonan perkahwinan bawah umur setelah mempertimbang keperluan perkahwinan itu.

Manakala bagi orang bukan Islam, mengikut Akta Membaharui Undang-undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976 (Akta 164), usia minimum perkahwinan adalah 18 tahun.

Sekiranya pasangan itu berusia antara 16 hingga 18 tahun, mereka perlu mendapatkan kebenaran bertulis daripada Ketua Menteri dan mahkamah.

Penguatkuasaan keadilan syariah bela nasib wanita

Berita Harian
8 Nov 2018

Kuala Lumpur: Penguatkuasaan keadilan syariah terhadap wanita yang diabaikan bayaran nafkah oleh bekas suami selepas perceraian mampu memberi pembelaan sewajarnya kepada golongan itu.

Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM), Musa Awang menyambut baik dan mengalu-alukan cadangan itu bagi membela nasib ibu tunggal khususnya yang sudah ada perintah mahkamah untuk mendapat bayaran nafkah.

Begitupun, kata Musa, beberapa perkara perlu diperincikan terutama dari segi bidang kuasa mahkamah syariah untuk mengarahkan sekatan bank bagi pembayaran nafkah.
Katanya, sementara perkara itu direalisasikan, banyak mekanisme lain yang boleh dilaksanakan dan sudah pun ada dalam peruntukan undang-undang seperti tahanan pendapatan atau potongan gaji bagi yang kakitangan kerajaan atau swasta dan arahan tetap potongan wang.

“Masalah utama si ibu atau wanita adalah kesukaran untuk turun naik mahkamah bagi menuntut bayaran nafkah.

“Mereka terpaksa bekerja bagi mencari nafkah dan pada masa yang sama, terpaksa menguruskan proses serta urusan mahkamah,” katanya.

Menurut Musa lagi, persatuan misalnya turut menyediakan Pusat Bantuan Guaman Syarie untuk membantu golongan berkenaan namun pelaksanaannya terhad kerana kekangan dana untuk menggerakkan pusat terbabit.

Bantu NGO tawar khidmat guaman kepada ibu tunggal

“Justeru, kerajaan seharusnya membantu NGO yang boleh menawarkan khidmat guaman kepada golongan ibu tunggal bagi membawa tuntutan mereka ke mahkamah,” katanya.
Presiden Persatuan Wanita dan Ibu Tunggal Iman Kuala Lumpur (WITUS), Shiella Tukimin, mengalu-alukan langkah itu kerana sudah tiba masanya proses perceraian dan perundangan syariah di negara ini ditambah baik bagi memastikan golongan ibu tunggal tidak terus ditindas.

Beliau berkata, ramai wanita yang baru bercerai dibiarkan ‘terkontang-kanting’ untuk menyara anak tanpa bayaran nafkah daripada bekas suami.

“Selepas kes perceraian difailkan, wanita perlu menunggu bertahun-tahun lamanya sebelum kes diselesaikan dan dalam tempoh berkenaan, mereka perlu berdikari untuk menyara diri dan anak yang ditinggalkan.

“Sepatutnya, lelaki perlu membayar nafkah kepada bekas isterinya sebaik sahaja kes perceraian dilaporkan dan bukan selepas keputusan mahkamah.

“Ramai lelaki culas untuk membayar nafkah, ada yang menghilangkan diri dan ada juga yang memberi pelbagai alasan kepada mahkamah semata-mata untuk mengelakkan daripada menunaikan tanggungjawab mereka,” katanya ketika dihubungi NSTP, semalam.

Dasar bela nasib wanita

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa, semalam berkata kerajaan sedang memperincikan penguatkuasaan keadilan syariah bagi memberi pembelaan kepada wanita dan anak yang tidak dibayar nafkah selepas perceraian termasuk kemungkinan dikenakan sekatan akaun bank milik bekas suami.

Shiella berkata, berdasarkan pengalaman peribadinya, beliau berdepan kerenah birokrasi mahkamah syariah yang mengambil masa selama sembilan tahun sebelum kesnya perceraian di muktamadkan.

Dalam tempoh itu kata Shiella, bekas suaminya tidak memberi satu sen pun nafkah untuknya dan dua anak mereka.

“Jika perundangan dan keadilan syariah ditambah baik termasuk mengenakan sekatan bank, saya yakin wanita yang diceraikan tidak akan teraniaya dan mendapat pembelaan sewajarnya,” katanya.

Pengerusi Persatuan Inspirasi Ibu Tunggal dan Wanita (PIWANI), Zubaidah Abdul Rashid berkata, jika langkah itu dapat direalisasikan, ia adalah berita yang paling ditunggu-tunggu oleh ibu tunggal di negara ini.

Katanya, kebanyakan wanita yang diceraikan tidak mendapat bayaran nafkah yang sepatutnya kerana tiada tindakan undang-undang berat dikenakan kepada lelaki jika mereka liat membayarnya.

“Kami (golongan ibu tunggal) perlu turun naik mahkamah dan seolah-olah terpaksa mengemis meminta ihsan bekas suami supaya membayar nafkah untuk ‘darah daging’ mereka sendiri.

“Jika mahkamah mengeluarkan arahan untuk bekas suami membayar nafkah setiap bulan sekali pun, mereka tetap liat kerana tiada penguatkuasaan undang-undang yang ketat.

“Jika ada penguatkuasaan membabitkan akaun bank, pasti mereka (golongan yang culas membayar nafkah) tidak akan alpa untuk menunaikan tanggungjawab mereka,” katanya.
Beberapa perkara perlu diperincikan terutama dari segi bidang kuasa mahkamah syariah untuk mengarahkan sekatan bank bagi pembayaran nafkah” Musa Awang, Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia

Laporkan kegiatan mak nyah


Oleh Mohd Aizat Shamsuddin
mohdaizat@bh.com.my

KUALA LUMPUR: Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) boleh mengambil tindakan terhadap individu atau golongan yang menonjolkan perwatakan bukan jantinanya seperti lelaki berlagak wanita di tempat awam dan media sosial.

Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PPSM), Musa Awang, berkata sekiranya terdapat aduan rasmi terhadap golongan mak nyah berkelakuan tidak bermoral di tempat awam, tindakan boleh diambil berdasarkan undang-undang syariah di negeri masing-masing.

Beliau berkata, di Wilayah Persekutuan umpamanya, peruntukan boleh dikenakan berdasarkan Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah Persekutuan) 1997 yang memperuntukkan denda RM1,000 dan penjara tidak melebihi enam bulan.

“Masyarakat masih kurang peka terhadap peruntukan undang-undang yang ada. Ia menyebabkan kurangnya aduan dilaporkan kepada JAIN membabitkan golongan mak nyah berkelakuan tidak bermoral di tempat awam.

“Sekiranya tindakan berdasar undang-undang dikenakan, ia boleh menjadi pengajaran kepada golongan ini untuk tidak melakukan kesalahan lagi,” katanya kepada media selepas Forum Hukuman Syariah: Keadilan atau Kezaliman di sini, hari ini.

Forum itu dianjurkan Gerakan Pembela Ummah (UMMAH).

Turut sama sebagai ahli panel ialah Timbalan Mufti Perak, Zamri Hashim; Ketua Penguat Kuasa Syariah Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Nik Zulhaiza Ismail dan Timbalan Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia, Abd Rahim Sinwan.

Musa berkata, namun hukuman sedia ada disifatkan terlalu ringan dan perlu dipinda dengan hukuman yang lebih berat.

“Hukuman yang disifatkan terlalu ringan ini juga menyebabkan golongan ini tidak takut terhadap undang-undang yang dikenakan.

“Selain itu, tindakan penguatkuasaan juga perlu lebih tegas dijalankan oleh JAIN terhadap golongan ini.

“Ketika ini, tindakan seperti sesi kaunseling dilihat seperti tidak berhasil apabila ada yang kembali kepada tabiat lama,” katanya.

Mengenai hukuman sebatan syariah terhadap pasangan lesbian yang dijalankan di Terengganu baru-baru, Musa berkata, pertikaian yang cuba dikelirukan oleh sesetengah pihak perlu diperbetulkan.

Ia termasuklah pihak yang mempertikaikan hukuman yang dijalankan apabila turut dihadiri oleh kira-kira 100 orang ketika hukuman sebatan dilaksanakan di Mahkamah Tinggi Syariah Terengganu.

“Orang yang menyaksikan hukuman sebatan itu bukan sekadar tengok tetapi juga turut mendoakan supaya pesalah selepas itu menjadi warga yang baik dan tidak mengulangi kesalahan.

“Malah apabila hukuman sebatan itu dilaporkan secara meluas juga ia bukan bertujuan untuk mendedahkan keaiban pesalah sebaliknya boleh dijadikan iktibar kepada orang ramai,” katanya.

Activists: Govt must have political will to ban act

Thursday, 26 Jul 2018

KUALA LUMPUR: A Syarie lawyers’ association has agreed for a standard operating procedure (SOP) for child marriage under Syariah law but activists say the Government must have the political will to ban it.

Malaysia Syarie Lawyers Association president Musa Awang said he welcomed the Government’s decision to provide the SOP for underage marriage.

“However, the legal provisions for underage marriage fall under the jurisdiction of the state government and it will be up to the state whether to amend it,” he said.

Musa was responding to PAS vice-president Datuk Mohd Amar Nik Abdullah who said that imposing a blanket ban on child marriage contravened religious teachings.

“The Government needs to control child marriage and not ban it. The SOP is one solution to control it,” he said.

Activist and lawyer Siti Kasim argued that religion cannot be the basis for national law as it is open to many interpretations.

“It is not difficult to solve this problem if you have the political will. To me, the SOP is a cop out, unless you require a single approval point such as the Women, Family and Community Development Ministry and make the conditions of approval onerous,” she said.

Citing an example, she said the condition could be a minimum age of 18 for marriage and the child showed full maturity including evidence of education beyond Form 6 and an understanding of contractual obligations.

Planned Parenthood regional director for South-East Asia Nora Murat said the matter is urgent as it impacts the lives of children and the Government can change the policy and ban child marriage completely.

Read more at https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/07/26/activists-govt-must-have-political-will-to-ban-act/#EfTGDLWTgX3IqQQk.99

Calls made for action against man who married 11-year-old


By Nor Akmar Samudin - July 2, 2018 @ 6:57pm

KUALA LUMPUR: Malaysia Syarie Lawyers Association (PGSM) called for an investigation and action to be taken against the 41-year-old man from Kelantan who married an 11-year-old girl.

Its president, Musa Awang in a statement urged the Kelantan Islamic Religious Department to also investigate those who were involved in the solemnisation of the couple and have them brought to court.

"Principally, they had violated the Islamic Family Law Enactment 2002 as the child marriage did not obtain consent from the Syariah court.

"It is also an offence to practise polygamy without the consent of the court.

"Those involved are considered accomplices, including the girl's parents, witnesses and the agent who brought the couple to the Thai border for the wedding.

"Whatever the reason (for the marriage), PGSM is of the view that their action is clearly seen as challenging the law and Islamic institutions including the state religious department and council," he said.

Musa added it was time that the penalties for the offences under the enactment were reviewed.


Thomas diharap perkasa undang-undang syariah


Oleh Hidir Reduan; Farah Marshita Abdul Patah; Fahmy Azril Rosli dan Rahmat Khairulrijal
cnews@nstp.com.my

KUALA LUMPUR: Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM), berharap Peguam Negara yang baru dilantik, Tommy Thomas, akan memperkasakan Undang-undang Syariah negara.

Sambil mengalu-alukan pelantikan peguam terkemuka itu, Presiden PGSM, Musa Awang, berkata banyak isu perundangan Syariah di peringkat nasional dan negeri yang perlu dilihat semula.

"Penambahbaikan perlu dilakukan dalam organisasi terutama badan penasihat Syariah di Pejabat Peguam Negara bagi melihat pelbagai isu perundangan Syariah di peringkat negara dan negeri.

"Antaranya melihat semula desakan untuk mewujudkan Akta Profesion Guaman Syarie (APGS) yang sudah lama tertangguh," katanya ketika dihubungi NSTP, di sini, hari ini.

Selain itu, beliau berkata, isu pelantikan Thomas yang membabitkan institusi istana seharusnya berlaku secara tertutup dan penuh adab.

"Kami merakamkan sembah junjung kasih kepada Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V, kerana berjaya menyelesaikan isu pelantikan Thomas sebagai Peguam Negara menggantikan Tan Sri Mohamaed Apandi Ali.

"Kuasa Yang di-Pertuan Agong disebut dalam Perkara 145(1) Perlembagaan Persekutuan, menetapkan bahawa Agong yang bertindak atas nasihat Perdana Menteri perlu melantik seorang memenuhi kelayakan sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan, untuk menjadi Peguam Negara," katanya.

COVID-19: Rayu kerajaan bantu 3,500 peguam syarie terjejas

Oleh Mohd Nasaruddin Parzi bhnews@bh.com.my KUALA LUMPUR: Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) memohon pihak berwajib membantu...