Sunday, June 21, 2009

Bimbang pelajar abai subjek Agama

Baru-baru ini isu Kementerian Pendidikan nak hadkan 10 matapelajaran sahaja kepada pelajar SPM. Dari satu segi nampak bagus, tapi bila difikir balik, ada keburukannya. Saya ada juga buat kenyataan media, tetapi hanya akhbar Kosmo sahaja yang siarkan. Apa pun keputusan terbaru kabinet masih hadkan 10 subjek, cuma pelajaran aliran sains agama dibenarkan hingga 11 subjek. Moga2 apa pun yang dilakukan tidak memberi kesan negatif kepada anak2 kita...

Kosmo 4 Jun 2009
Oleh NURUL IZZA ROSLY
izza.rosly@kosmo.com.my
KUALA LUMPUR - Persatuan Peguam Syarie Malaysia bimbang keputusan Kementerian Pelajaran mengurangkan subjek teras daripada enam kepada empat dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) akan membuatkan pelajar Islam tidak memilih subjek Agama dalam SPM.

Timbalan Presidennya, Musa Awang berkata, jika itu berlaku, beliau bimbang ia akan menghasilkan satu generasi yang tidak mengenali atau keliru dengan agamanya.
Menurut beliau, pengurangan subjek teras itu adalah ekoran keputusan Kementerian Pelajaran yang mengehadkan pengambilan subjek dalam peperiksaan SPM kepada 10 bermula tahun depan.

"Perubahan drastik ini amat mengejutkan lebih-lebih lagi ketika konsep peperiksaan terbuka sebelum ini baru sahaja diperkenalkan.

"Jika dikatakan masalah ini timbul kerana bebanan akademik terhadap pelajar, kami berpendapat masalah ini tidak timbul kerana mereka berkeupayaan," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

No comments:

Post a Comment

Janji adalah hutang

TUAN MUSA AWANG  18 APRIL 2018 Sinar Harian Menjelang PRU14 ini pelbagai pihak mula menabur janji-janji MENJELANG pilih...