Monday, August 10, 2009

Isu Arak Di Selangor- PGSM mahu tindakan tegas

Sinar Harian 8 Ogos 2009
PGSM mahu tindakan tegas

KUALA LUMPUR - Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) menggesa pihak berkuasa tempatan bertindak tegas dalam pemberian lesen penjualan arak.

Timbalan Presidennya Musa Awang berkata, dalam usaha bagi memastikan umat Islam dikawal dan dijauhi dari terlibat dengan arak, pihak berkuasa perlulah memastikan penjualan arak terkawal dan tidak melibatkan orang Islam secara langsung atau tidak langsung.

“Orang Islam sama sekali perlu dilarang bekerja dimana-mana kedai yang menjual arak. Bagaimana pun, penjualan arak di 7-Eleven secara jelas telah melibatkan orang Islam kerana kebanyakan pekerja di kedai 24 jam itu, adalah
terdiri daripada orang Islam,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Katanya, PGSM turut kesal dengan tindakan Exco Selangor Ronnie Liu yang didakwa campur tangan dalam urusan penguatkuasaan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) berkaitan penjualan arak.

“Ini tidak sepatutnya berlaku. Sebagai orang yang diberi amanah untuk memimpin kerajaan, beliau sepatutnya menjalankan tanggungjawab secara bijaksana dengan mengambil kira sensitiviti rakyat dan majoriti penduduk, tanpa mengutamakan kepentingan peribadi atau individu tertentu,” katanya.

Musa berkata PGSM turut menyokong sepenuhnya peraturan larangan penjualan arak di kawasan majoriti penduduk Melayu.

“Soal penduduk bukan Islam yang terpaksa ke kawasan lain bagi mendapatkan bekalan arak adalah tidak timbul kerana sensitiviti umat Islam perlu dijaga dan dipertahankan,” katanya.

No comments:

Post a Comment

Penggunaan dana awam untuk Isla

MUSA AWANG SINAR HARIAN, 4 JUN 2018 Jakim ditubuhkan pada zaman Tun Dr Mahathir, sebagai sebahagian dasar penerapan nilai Islam....